Idé: 35 bronseskulpturer i menneske-størrelse blir plassert i skråningen på Hadeland Folkemuseum.
Jeg er i gang med å finne på idéer til hva jeg kan gjøre på Hadeland Folkemuseum neste år, i prosjektet «Håkon hacker museet – museum for dem som ikke går på museum». Jeg kommer til å skrive om flere av ideene her på nettsiden framover.
Her er én:
Skulpturene i skråningen representerer generasjonene i en familie fra Hadeland, fra i dag og tilbake til vikingtiden. Den første skulpturen er et barn som lever i dag. Hver skulptur bakover representerer personer som faktisk har levd. Så langt det lar seg gjøre forteller skilt om når personen levde, samt ett eller to fakta om tiden han eller hun levde i. Når slektsforskningen ikke strekker seg lenger bakover i tid, gjør vi antakelser.
I tillegg til skiltene kan vi produsere en bok som forteller mer om historien til hvert slektsledd.
Kreativ formidling av generasjoner
I formidlingen vil rekken av skulpturer være til hjelp når vi snakker om årstall og hundreår: Her ser vi tydelig at det ikke bare er 200 år siden – det er 6 generasjoner.
Kunstverket kan være utgangspunkt for en rekke innfallsvinkler når vi forteller om historien.
Barn (og voksne) kan gå langs rekken med skulpturer og telle seg fram til at «min tipp-tipp-tipp-tipp-tipp- tipp-tipp-tipp-tipp-tipp- tipp-tipp-tipp-tipp-tipp- tipp-tipp-tipp-tipp-tipp- tipp-tipp-tipp-tipp-tipp- tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-oldefar var viking!»
Ideer skal ikke begrenses av økonomi (ennå)
I denne fasen er jeg ikke veldig opptatt av om det er realistisk å få til ideen, økonomisk og praktisk. Det kommer i en senere fase. Ideer kan ofte skaleres opp eller ned.
Hvis det ikke finnes ett øre til å støpe i bronse, kan denne idéen i verste fall gjennomføres med kongle-figurer. (Takk til Ingvil Skeie Ljones for sparetipset).