«Til salgs»-plakatene henger på et hus på Hadeland Folkemuseum. Finn-annonsen lokker med «sjarmerende og romantisk enebolig med praktisk talt fjordgløtt».
Hva ville skjedd om man skulle selge bygningen Vienbråten i år 1900, men med metodene fra 2020?
Det var utgangspunktet for å legge det gamle huset til salgs på finn.
EDIT: Etter noen uker ble annonsen fjernet fra finn med begrunnelsen
«Prisen du har oppgitt i annonsen ser ikke ut til å være riktig. I følge Norsk lov skal alle prisopplysninger være reelle når du selger bolig.»
Men du kan se annonsen her:https://www.hadeland.no/vis/eiendomtilsalgs/3650555
Her har jeg fråtset i eiendomsmegler-klisjeer:
«Denne sjarmerende boligen har stort potensial» … «Boligen i idylliske omgivelser er holdt i minimalistisk stil. Her er det få unødvendige ting» …. «Her er den beste isolasjonen på markedet benyttet, nemlig etasjemose».
Mye lokalhistorie
Men vi har gjort jobben skikkelig.
Vi har samarbeidet med Hadelands morsomste eiendomsmegler, Terje Heggen fra Eiendomsmegler1, som har utformet salgsoppgaven. Profesjonelle bilder er tatt av Vidar Martinsen hos Jenserud Foto, og en grundig takst er gjort av Einar Haagensen i Haagenssen Takst.
Og dette er ikke bare underholdning, her er det derimot masse spennende lokalhistorie. Historikerne på museet har bidratt stort. Salgsoppgaven, som du får på museet, forteller om selve bygningen (en årestue fra ca. 1650), og også mye om lokalmiljøet i år 1900. Det var da jernbanen kom til Røykenvika og forandret alt. Her er avstandene fra boligen skrevet opp, ikke til Vinmonopol, men til nærmeste brenneriutsalg (15 min). Statistikken viser at kun 6 prosent eide egen bolig.
Du kan laste ned hele salgsmeldingen i pdf:
Budrunde
Og så er det en tvist på dette prosjektet. For det blir budrunde på ordentlig!
Hvis du legger inn det høyeste budet, får du en miniatyrutgave av huset, og navnet ditt på en egen plakett på Vienbråten. Pengene går til vedlikehold av bygningene på Hadeland Folkemuseum. Du kan også legge inn et lavere bud, og da gir du også et bidrag til vedlikeholdet, og får navnet ditt på en fellesplakett.
Prekært behov
Behovet for vedlikehold er stort, for som Randsfjormuseet påpeker: «Klimaendringene truer nå museenes samlinger av eldre hus, og viktige kulturminneverdier kan gå tapt i løpet av kort tid om vi ikke gjør en skikkelig kraftinnsats. Innlandsklimaet som tidligere bar preg av kalde vintre og tørre somre har de siste årene nærmet seg et kystklima. Tilstanden er kritisk».
GAMLE BILDER: Vi moret oss skikkelig da vi tok bilder! Etterpå lagde jeg bildetekster, med hjelp av Ivar Kvistum.